Wednesday, August 19, 2009

ITU monitor 2009 - Skolens digitale tilstand.



I dag ble ITU monitor 2009 lansert. ITU monitor har fulgt skolens digitale tilstand siden 2003 og dette var den fjerde undersøkelsen i rekken. Nytt i år var at lanseringen ble streamet slik at jeg kunne følge med på nett. Praktisk.

Rapporten kan lastes opp på ITU's hjemmeside her. På side 27 trekkes Lærende Nettverk inn som et eksempel på hvordan delingskultur kan skape rom for utvikling i og mellom skoler. Det stemmer godt med de erfaringene vi har gjort oss i UMB's Lærende nettverk.

Kunnskapsdepartementets pressemelding kan leses her.

Et utmerket referat fra lanseringen finnes på Evas blogg.

Tuesday, August 4, 2009

Rike: Animalia


I dyreparken i Kristiansand får man komme inn på området til ekornapene når de mates. Ser den kjent ut? Pippis ape, Hr. Nilsson, er en ekornape. Under innspillingen av Pippi filmene brukte de opptil 15 ekornaper fordi de ikke lar seg temme fortalte dyrepasseren.

Hjemmsiden til dyrparkerken egner seg godt for zoologiundervisning med bilder, beskrivelse og systematikk av dyrene i parken.

Cruise på Grønland




8 dager i juli tilbrakte jeg ombord på Fram langs Grønlands vestkyst opp til 71 grader nord. Vi seilte i midnattsol blant isfjell, besøkte grønlandske bosettinger og gikk turer i fjellet. Bildet over er fra Ilulissat. Der ligger isbreen Sermeq Kujalleq som produserer 10% av isen som kalves i Grønland og er den mest produktive isbreen i verden utenfor Antarktis.

Grønlands nasjonalblomst er storblomstret geitrams. Den lyste opp i terrenget flere av stedene vi besøkte. En annen blomst som lyste opp i terrenget i fjellet var Grønlandsk fjeldsimmer (dansk) (mulig den heter Grønlandsk reinrose på norsk?) som er vanlig i hele Grønnland på tørre heier og i fjellet.



Overalt var det hunder. Voksne hunder var lenket til en kort kjetting, mens hvalpene fikk gå løse. Et hundeliv i Grønland hadde lite til felles med et norsk hundeliv.